Els horts ubans del Tamariuà la promou la regidoria de Medi Ambient, liderada per Sandra Bartomeus, de JUNTS, i Acció Social.

El Ple aprova el reglament d’usos dels horts comuniaris

Els horts ubans del Tamariuà la promou la regidoria de Medi Ambient, liderada per Sandra Bartomeus, de JUNTS, i Acció Social.El Ple ha aprovat el Reglament d’usos dels horts comunitaris d’una parcel·la municipal situada al Tamariuà. L’Ajuntament preveu que el cultiu sigui 100% ecològic i per això oferirà formació específica als hortolans. Es tracta d’un projecte que impulsen i gestionen les àrees de Medi Ambient i d’Acció Social de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, ha explicat que ‘està prevista una zona d’ús comú a tocar dels horts que es construirà en una propera fase. S’hi han de col·locar arbres per crear una zona d’ombra i s’hi posaran taules i cadires’.

Una de les condicions que s’inclou en aquest reglament és que es faci un cultiu 100% ecològic. Per tal de promoure les bones pràctiques de cultiu, l’Ajuntament oferirà tallers i formació en horticultura ecològica i vetllarà pel correcte funcionament de les parcel·les. Qui opti a la concessió temporal d’un dels horts es compromet a assistir a totes les formacions que farà l’Ajuntament destinada als hortolans.

Ben aviat és previst que s’aprovin les bases d’accés als horts. Serà per lliure concurrència i les concessions municipals seran per 3 anys. Per utilitzar-los caldrà abonar una taxa i deixar una fiança. S’ha previst que hagi unes parcel·les destinades a entitats socials i educatives. Una vegada aprovades i publicades les bases d’accés es podran fet peticions per accedir a un dels horts.

El propi Reglament preveu aquest la creació d’una comissió fer un seguiment del funcionament dels horts. Aquesta comissió estarà formada per representants dels hortolans i de les àrees Social i de Medi Ambient i també serà encarregada de proposar millores.

Els horts s’han fet en un terreny qualificat urbanísticament com a equipament en el que s’hi han fet 28 horts d’uns 50 metres quadrats i un cobert comunitari. Es tracta d’un espai amb un dipòsit que recollirà les aigües de pluja per a ús del bany, que és adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Disposa de 28 petits magatzems perquè cadascun dels hortolans puguin guardar les seves eines.

L’orientació del cobert pretén oferir la major seguretat i resistència als vents, sobretot la tramuntana. A part de la seguretat, en la construcció del cobert s’ha prioritzat la sostenibilitat de la pròpia edificació de serveis. A part dels armaris, es disposa d’una fossa sèptica amb bio filtre.