Reivindiquem la igualtat el dia de la dona

Reivindiquem la igualtat el dia de la dona, des d’aquí i des d’arreu. Aquest divendres  hi ha un seguit d’actes reivindicatius a Torroella de Montgrí i l’Estartit. En destaquem la Meditació Grupal conduïda per Imma Gil i dedicada a la Dolors Bassa, molt present aquests dies. L’acte es farà al Museu de la Mediterrània just després de la lectura d’un manifest, a les 7 del vespre.

Tot seguit, s’inaugurarà al mateix museu una exposició d’artistes catalanes del dibuix i la pintura, a la que s’incorporarà obra d’artistes locals. Per qui vulgui anar a sopar podrà triar entre el sopar que organitza les Xibeques del Cau i el de les dones de l’Estartit, el mateix dia 8.

El proper 15 de març, es farà una taula rodona al Museu de la Mediterrània sota el títol «Dones emprenedores al nostra poble», a les 8 del vespre.

La programació de l’Espai Ter inclou dues obres que tracten sobre el feminisme i hi ha prevista una taula rodona quan finalitzi l’obra «Shirley Valentine» (dissabte 16, a 2/4 de 9 de la nit). I el Club de Lectura de la Biblioteca Pere Blasi abordarà el llibre, «El Rossinyol» de Kristin Hannah, escrit amb perspectiva de gènere (27 de març, a les 19 h).

En el cas de la política, les dones han estat excloses de la política institucional i invisibilitzades. Darrerament, la seva presència ha anat en agument gràcies a mecanismes com les llistes cremallera se n’ha normalitzat la presència. La participació de les dones en els parlaments fluctua entre el 39% i el 47%, acostant-se a la paritat, i se situa entre el 31% i el 50% als governs del país. Però les desigualtats encara es mantenen de manera evident en altres aspectes del món polític.

Als ajuntaments dels Països Catalans, només entre un 10% i un 29% són dones, també al Principat d’Andorra, amb solament set parròquies. La visibilitat de les batllesses és important, perquè governen ciutats com Barcelona, Castelló de la Plana, Andorra la Vella, l’Hospitalet de Llobregat, Maó i Ciutadella, però la igualtat encara és lluny, especialment en aquesta qüestió, segons un informe que publica avui Vilaweb.

Fa pocs dies ens vam poder fer la foto que encapçala aquesta publicació, amb les alcaldesses i candidates a alcaldessa. Hi ha encara molta feina per fer.